Bornholm Blomstrer vil igen i 2022 sætte farve på det bornholmske landskab og gøre en indsats for biodiversiteten.
Kampagnen Bornholm Blomstrer forsøger igen i år at sætte kulør på det bornholmske landskab ved, at der udsås blomsterstriber på de bornholmske marker. Bornholms Landbrug & Fødevarer fortsætter arbejdet med blomsterstriber i 2022 for at styrke landskabsoplevelsen, naturforståelsen og sikre en god fødekilde for sommerfugle, bier og andre insekter. I 2022 er Bornholm Blomstrer sponsoreret af Dansk Planteværn.

Etablering af blomster i marken kan indgå i det støtteberettigede areal enten som et vildt- og bivenligt tiltag eller som blomster- eller bestøverbrak og dermed være med til opfylde ejendommens MFO-krav. I 2022 har vi valgt både en etårig blomsterblanding og en flerårig blomsterblanding. Begge blomsterblandinger er artsrige og giver en lang blomstringsperiode til glæde for mennesker og insekter. Den flerårige blomsterblanding er uden korsblomstrede planter, katost og boghvede, hvilket muliggør en ukompliceret brug af blandingen på mange arealer.

Effekten af blomster
Blomsterstriber i marken er et godt samtaleemne og kan styrke samspillet og kommunikationen mellem landbruget og det omkringliggende samfund, hvor blomsterstriberne er et symbol på det blomstrende bornholmske samfund. Landskabsoplevelsen styrkes ved, at linjerne i landskabet tydeliggøres af blomsterstriberne og ved at få de lokale og turister til at stoppe op, nyde udsigten og måske plukke lidt blomster til vasen på spisebordet. Udsåning af blomster er understøttende for biodiversiteten ved, at de blomstrende planter udgør en stor føderessource for en lang række insekter, der er pressede på ressourcer i agerlandet. Blomsterstriber har samtidig en positiv effekt for den øvrige fauna i agerlandet ved at et rigt insektliv forplanter sig i opad i fødekæden og ved at give naturlig dækning henover vinteren for dyrelivet.

Samarbejdspartnere i Bornholm Blomstrer:
- Dansk Planteværn
- Torvehal Bornholm