Vi sidder klar til at hj√¶lpe dig: mandag‚ÄĒtorsdag kl. 8‚ÄĒ16 og fredag kl. 8‚ÄĒ15.
Seneste 'Nyt fra BLF':
November 2022
Projekt

Projekt Kystfiskeri

Projektet er afsluttet.
Læs mere
Projektet er afsluttet. Læs baggrunden for projektet:

Projekt Bornholmske Kystfiskere, projektejer Bornholms Landbrug & F√łdevarer

Projektet er afsluttet, men nedenfor kan du læse om baggrunden for og formålet med projektet og om de aktiviteter, der indgik i projektet.

Projekttitel
Forbedring af √łkonomien for de bornholmske kystfiskere gennem optimering af det direkte salg og udvikling af innovative forarbejdede produkter i samarbejde med fiskere, kokke, detailhandlen og forarbejdningsvirksomheder.

Projektperiode
1. februar 2017 ‚Äď 31. oktober 2019

Projekttype
Afsætning af kystfanget fisk.

Baggrund for projektet
Bornholmske kystfiskere har generelt en presset √łkonomi og det er bl.a. medvirkende til, at det er vanskeligt at tiltr√¶kke nye fiskere til erhvervet. Der er kun f√• fiskere tilbage i de havne, som for 30 √•r siden var fyldt med fiskerb√•de og fiskerirelaterede virksomheder. ¬†De seneste √•rs positive udvikling indenfor sm√•skala f√łdevareproduktion p√• Bornholm har indtil videre ikke haft nogen n√¶vnev√¶rdig effekt p√• det bornholmske fiskeri.

Projektets formål
I dette projekt skal der arbejdes med hele v√¶rdik√¶den for at forbedre de bornholmske kystfiskeres √łkonomi.

Form√•let er som projektnavnet indikerer at for√łge v√¶rdien af den afs√¶tning som kystfiskeren har gennem en r√¶kke forst√¶rkede aktiviteter p√• igangv√¶rende forretningsmodeller men ogs√• gennem events og nye forretningsmodeller. Projektet har endvidere til form√•l at for√łge den lokale interesse for fisk og de bornholmske fiskere samt at bringe fiskeriet yderligere ind som et aktiv i Bornholms turisme tilbud og endelig gennem projektet fors√łge at skabe nye bornholmske fiskeprodukter for f√łdevarevirksomheder.

Projektet vil forf√łlge to overordnede spor til at forbedre kystfiskeriets √łkonomi:

  1. Udvidelse af det direkte salg
  2. Udvikling af nye produkter og storytelling baseret på lokalt fanget fisk.

Projektet arbejder med 7 delprojekter eller arbejdspakker som det hedder.

1. SPOR - UDVIDELSE AF DET DIREKTE SALG

Der er et potentiale i at √łge fiskernes indtjening ved at √łge afregningsprisen. Det kan ske gennem optimering af det direkte salg til kunderne, hvorved fordyrende led fjernes. Fiskerne afregnes typisk mindre end 1/10 af udsalgsprisen hos fiskehandleren, s√• der er gode muligheder for at √łge fiskernes andel.

Arbejdspakke 1 - √ėge antallet af fiskere tilknyttet Havfriskfisk.dk eller lignende

Bornholmske fiskere var for ca. 10 √•r siden med til at udvikle projektet www.havfriskfisk.dk for at skabe direkte kontakt mellem kunderne og fiskerne til √łkonomisk gavn for begge parter. Fiskeren opn√•r her flere gange den normale afregningspris og kunden f√•r oven i k√łbet ofte fisken til en lavere pris end hos fiskehandleren.

Projektet har en begr√¶nset succes ‚Äď selv om de mange turister om sommeren √łger det direkte salg m√¶rkbart.

Indtil videre er det ganske få bornholmske kystfiskere, som er med i havfriskfisk.dk. Flere har dog ytret interesse for det, men kan ikke overskue, hvilke regler de skal overholde som fx egenkontrol ved direkte salg til kunder.

En opgave i dette projekt er derfor at lave fakta-ark som beskriver regler og krav, der skal opfyldes for at kunne komme i gang med direkte salg af fisk fra b√•den. Der vil blive gennemf√łrt f√¶llesarrangementer for fiskerne, og med udgangspunkt i forholdene p√• en konkret fiskeb√•d laves en gennemgang af, hvordan man indretter b√•den til direkte salg.

www.havfriskfisk.dk er p√• nuv√¶rende tidspunkt langt fra tilstr√¶kkelig effektivt til at sikre afs√¶tningen, som derfor fortrinsvis g√•r til grossister, der generelt afregner til markedspris. Derfor er der behov for at videreudvikle ‚ÄĚhavfriskfisk.dk‚ÄĚ bl.a. gennem optimering af markedsf√łringen for at sikre et bredere og langt mere stabilt kundegrundlag.

Arbejdspakke 2 - Kend din fisker

En opgave i projektet bliver at fiskere og kunder skal l√¶re hinanden at kende. Under sloganet ‚ÄĚkend din fisker‚ÄĚ skal forbrugerne have bedre kendskab til fiskere og deres arbejde. Der skal gennemf√łres events, hvor de inviteres ombord og ser hvordan fiskerne kan lokalisere fisken med ekkolod, og hvordan fisken fanges p√• den mest sk√•nsomme m√•de.

Fiskerne skal i projektet l√¶re at kommunikere med kunderne og vise dem hvordan man fl√•r og filletterer fisken og ser om den er frisk. Det vil √łge interessen for og afs√¶tningen af lokalt fanget fisk.

Arbejdspakke 3 - Community-Supported Fishery

En opgave i projektet bliver at udnytte erfaringerne med s√•kaldt Community-Supported Fishery (CSF). I en CSF tilmelder forbrugere sig en abonnementsordning, hvor de ugentligt eller hyppigere f√•r leveret eller afhenter en kasse fisk fra de lokale fiskere, som abonnementsordningen er tilknyttet. Kassernes st√łrrelse og leverancernes hyppighed afh√¶nger af om man er enlig, en familie eller m√•ske en institution eller restaurant. Kassernes sammens√¶tning varierer med s√¶sonen og afspejler naturligvis fiskernes fangst.

Metoden, der er udviklet i USA i 2007, indeholder 5 delelementer.

  • Der skabes en direkte og transparent k√¶de fra fiskerb√•d til kundens tallerken.
  • Forbrugernes adgang til h√łjkvalitets frisk lokalfanget fisk forbedres.
  • Fiskerne f√•r en forbedret afregning for deres fangst og dermed for deres arbejde. Det vil f√• flere til at overveje at blive fiskere og dermed skabe grundlag for arbejdspladser i havnene.
  • Lokale fiskere indg√•r √łkonomisk b√¶redygtigt samarbejde med lokalsamfundet.
  • Der opbygges rammer for at fiskere og forbrugere i f√¶llesskab kan udvikle kreative l√łsninger til en √łkologisk b√¶redygtig udnyttelse af de marine ressourcer.

P√• den m√•de vil CSF bidrage til en s√•kaldt ‚ÄĚtripple bottom line‚ÄĚ hvor man kombinerer udvikling af lokalt b√¶redygtigt fiskeri med jobskabelse og dermed sociale forbedringer i lokalmilj√łet.

Det konkrete projekt vil desuden havde gavnlig indflydelse med bornholmernes sundhed. Der spises generelt for lidt fisk i Danmark - også på Bornholm. Etablering af abonnementsordninger med lokalt fanget fisk vil få borgerne til at spise mere fisk og det vil gavne sundheden.

CSF har spredt sig fra USA til enkelte europ√¶iske regioner. I projektforl√łbet vil der blive tilrettelagt studieture til nogle af disse omr√•der, s√• de bornholmske fiskere og andre partnere i projektet kan f√• inspiration til at opbygge lignende ordninger p√• Bornholm.

Arbejdspakke 4 - Udvikling af fiskeopskrifter gennem workshops

Ikke alle de fisk forbrugerne vil finde i kasserne og ved direkte handel p√• b√•dene vil v√¶re lige velkendte. Derfor er det n√łdvendigt at √łge kundernes kendskab til hvordan de forskellige fisk kan tilberedes.

Det g√¶lder faktisk ikke kun den almindelige forbruger ¬†men ogs√• professionelle kokke, som ofte mangler kendskab til at tilberede frisk fisk. Der vurderes at v√¶re et stort potentiale for at √łge afs√¶tningen af friskfanget kystfisk til netop restauranter, caf√©er og institutionsk√łkkener ved at tilbyde tilberedningskurser for denne m√•lgruppe.

En opgave i projektet bliver at bearbejde gamle fiskeopskrifter og udvikle helt nye, som lever op til forbrugernes smagsl√łg og gerne med fokus p√• ny nordisk mad. Opskrifterne udvikles i samarbejde med forbrugerne, som medbringer deres egne favoritopskrifter til s√¶rlige fiske-workshops, hvor de i samarbejde med erfarne fiskekokke afpr√łver opskrifterne og bruger dem til udvikling af nye, der kan munde ud i udgivelsen af en opskriftsbog, opskrifter til nettet og opskrifter som kan l√¶gges som inspiration i fiskekasserne.

Social- og sundhedsudvalget i Bornholms Regionskommune har som s√¶rlig indsats i 2017 at f√• bornholmerne til at spise mere fisk for at forbedre borgernes kostvaner og sundhed. Aktiviteterne for √łget afs√¶tning af lokalt fanget fisk og udvikling af nye fiskeopskrifter vil bidrage til kommunens indsats, og koordineres med forebyggelseskonsulenten i Bornholms Regionskommune gennem et antal aktiviteter i l√łbet af projektperioden.

Arbejdspakke 5 - G√łr den gode historie og events til en god forretning

De landbaserede f√łdevareproducenter har i de senere √•r haft stor succes med at √•bne deres virksomheder for bes√łgende og g√łre events og oplevelser til en god forretning. Bornholms Landbrug har netop f√•et midler til projektet ‚ÄĚOplevelser fra Bornholms hav og ager‚ÄĚ. I projektet gennemf√łres inspirationsforl√łb, studieture og kurser s√• landm√¶nd, fiskere og andre interesserede f√łdevareproducenter kan l√¶re at udnytte den store opm√¶rksomhed, der er p√• lokalt produceret mad, til at f√• bedre √łkonomi og skabe flere arbejdspladser.

Aktiviteterne i de to projekter skal koordineres. M√•ls√¶tningen for de deltagende virksomheder i n√¶rv√¶rende projekt med afs√¶tning af kystfanget fisk kunne v√¶re, at mindst 15 % af fiskernes √łkonomi med tiden skal komme fra events og oplevelser knyttet til fiskeriet og aktiviteter p√• havnene. ¬†

I l√łbet af projektet tilrettel√¶gges og gennemf√łres events p√• Bornholm, i K√łbenhavn og udvalgte st√łrre byer i Danmark for at s√¶tte fokus p√• friskfanget kystfisk fra Bornholm. Disse events skal udvikles i samarbejde med lokale kokke og eventmagere, der i de senere √•r har haft stor succes med at skabe opm√¶rksomhed omkring den bornholmske madkultur.

Thorupstrand Fiskelaug har en ombygget fiskerb√•d liggende ved Nyhavn i K√łbenhavns Havn, hvor den s√¶lger friske kystfangede fisk fra Thorupstrand i Nordjylland. Lauget ser positivt p√• samarbejde om salg af friske bornholmske kystfisk.

2. SPOR - UDVIKLING AF NYE PRODUKTER OG STORYTELLING BASERET P√Ö LOKALT FANGET FISK.

Arbejdspakke 6 - Udvikling af innovative fiskeprodukter

Forarbejdning af lokalt fangede fisk vil √łge v√¶rditilv√¶ksten. Oftest f√•r fiskeren maksimalt 5-10 kr. pr. kg for den friske fisk. Opk√łbere sender fisken videre til forarbejdning p√• fiskefabrikker i Polen eller andre fjernere beliggende lande.

Der er et potentiale i at udvikle nye innovative forarbejdningsprodukter af lokalt fanget fisk. Torsk og laks kan opn√• h√łje priser, som hele fisk og filletter, s√• udvikling af nye forarbejdningsprodukter vil ikke n√łdvendigvis v√¶re m√•lrettet disse ‚ÄĚdyre‚ÄĚ fisk.

Imidlertid fanger de bornholmske kystfiskere en stor m√¶ngde skrubber fx, som generelt opn√•r en meget lav afregningspris. Derfor vil v√¶rdifor√łgelsen ved forarbejdning af skrubber v√¶re st√łrre end ved forarbejdning af fx torsk og laks. Foruden skrubber kunne det v√¶re hensigtsm√¶ssigt at forarbejde hornfisk, sild, brisling, sortmundet kutling og andre arter, som fanges af kystfiskerne.

Projektet vil i samarbejde med lokale kokke, lokale forarbejdningsvirksomheder, industrielle produktudviklere og indk√łbere fra detailhandlen komme med innovative fiskeprodukter baseret p√• ‚ÄĚlavprisfisk‚ÄĚ. Produkterne skal kunne s√¶ttes i produktion lokalt og dermed √łge fiskernes afregning og den fiskerelaterede besk√¶ftigelse p√• Bornholm.

Der skal s√• vidt muligt samarbejdes med eksisterende bornholmske fiskeforarbejdningsvirksomheder som fx Christians√łpigens Sild og B¬īs Fiskev√¶rksted i Svaneke s√•vel som Nordbornholms R√łgeri i Allinge, √Örsdale R√łgeri i √Örsdale og Bornholms Konservesfabrik i Nex√ł. Det er alle virksomheder, som i langt h√łjere grad end i dag kunne udnytte lokal fanget fisk.

Arbejdspakke 7 ‚Äď Formidling

I projektforl√łbet vil der blive udarbejdet fakta-ark til brug for fiskernes igangs√¶ttelse af direkte salg og der vil blive udviklet nye fiskeopskrifter som skal danne grundlag for fiskeevents og udgives som kogeb√łger og l√¶gges ud p√• en hjemmeside, for at f√• borgerne til at spise mere lokalfanget fisk.

Projektet er fokuseret p√• at forbedre de √łkonomiske vilk√•r for kystfiskerne p√• Bornholm, men det er oplagt at erfaringerne ogs√• vil kunne bruges af kystfiskere i resten af Danmark. Projektet afsluttes derfor med gennemf√łrelse af en konference for kystfiskere fra resten af landet s√•vel som de n√¶rliggende fiskerihavne i Sk√•ne.

Andre af vores igangværende projekter

Kulinarisk √ė - Madfestival

Læs mere

Contracts2.0

Læs mere

Bæredygtige spisesteder og madoplevelser

Læs mere

Blomstrende gr√łftekanter

Læs mere

Agerlandets fugle

Læs mere

Biogasplan Bornholm

Læs mere

Bornholm Blomstrer

Læs mere

S√łg p√• BLF.DK

S√łg fx p√• viden, medarbejdere, projekter m.m.