Vi sidder klar til at hjælpe dig: Mandag—torsdag kl. 8—16 og fredag kl. 8—13
Seneste 'Nyt fra BLF':
September 2023
Projekt

Vilde blomster og gamle sorter

Projektet er afsluttet.
Læs mere
Projektet er afsluttet. Læs baggrunden for projektet:

Dyrkning af vilde bornholmske blomster og gamle bornholmske sorter

Projektet er afsluttet, men nedenfor kan du læse om baggrunden for og formålet med projektet. Via menuen til venstre kan du se resultater fra projektet og planteprofiler samt læse den afsluttende rapport.

I dette projekt blev der skabt koblinger mellem nutidens gastronomi og planternes historiske brug. Bornholm har en mangfoldighed af vilde, vildtlevende samt tidligere dyrkede planter, som var en stor del af grundlaget for vore forfædres husholdninger.

Det gastronomiske potentiale i ”de vilde planter”, og i de forvildede og gamle sorter, er ganske omfattende, da smagsoplevelserne med disse urter ofte er spændende og anderledes i forhold til de almindeligt dyrkede arter.

En rundspørge-undersøgelse hos udvalgte restauranter og fødevareproducenter har vist, at det er overordentlig tidskrævende at indsamle de vilde urter.

Gældende lovgivning om indsamling bringer teknisk set også kokkene og producenterne i et dilemma, da indsamling til kommercielt brug ganske enkelt ikke er lovligt. Dertil kommer, at en række planter af stor gastronomisk interesse kun findes i meget begrænset antal i den bornholmske natur - og derfor ikke kan samles.

Det var derfor særdeles aktuelt at komme i gang med et projekt, som indeholdt registrering, indsamling, afprøvning, opformering og dyrkning af spiselige vilde og forvildede planter, og gamle bornholmske sorter. Projektet havde et kommercielt øjemed; de vilde urter kan styrke beskæftigelsen og indtjeningen til Bornholm, og understøtte den bornholmske madkultur.

Projektet blev gennemført i samarbejde med Naturstyrelsen og Bornholms Museum - Melstedgård og Gaarden – Bornholms Madkulturhus og er støttet af Landbrugsstyrelsen.

Projektperiode 2016 – 2019.

Andre af vores igangværende projekter

IPM-projekt

Læs mere

Contracts2.0

Læs mere

Bæredygtige spisesteder og madoplevelser

Læs mere

Blomstrende grøftekanter

Læs mere

Agerlandets fugle

Læs mere

Biogasplan Bornholm

Læs mere

Bornholm Blomstrer

Læs mere

Søg på BLF.DK

Søg fx på viden, medarbejdere, projekter m.m.